پروبیوتیکها، باکتریها و مخمرهای زندهای هستند که برای بدن انسان، به خصوص سیستم گوارش مفید هستند. بسیاری تصور میکنند که پروبیوتیکها، میکروبهایی هستند که باعث بیماری میشوند. اما بدن انسان مملو از باکتریهای خوب و بد است. پروبیوتیکها، باکتریهای “خوب” یا “مفید” هستند که به سلامت روده کمک میکنند. پروبیوتیکها را در مکمل ها و برخی غذاها، به خصوص لبنیات و ماست، میتوانید پیدا کنید. پزشکان معمولاً برای کمک به مشکلات گوارشی بیماران، مصرف پروبیوتیک را پیشنهاد میکنند. اگر دوست دارید که با پروبیوتیکها بیشتر آشنا شوید، با ما در این مطلب همراه باشید.
نحوه عملکرد پروبیوتیک چگونه است؟
پروبیوتیکها تاثیر بسزایی در سلامت روده دارند. محققان همچنان در تلاشند تا متوجه شوند که پروبیوتیکها دقیقاً چگونه عمل میکنند. پروبیوتیک از طریق زیر به سلامت بدن کمک میکند:
وقتی باکتریهای «مفید» بدن خود را از دست میدهید، مثلاً زمانی که آنتی بیوتیک مصرف کردهاید و باکتریهای مفید از بین رفتهاند، پروبیوتیکها می توانند به جایگزینی آنها کمک کنند.
پروبیوتیکها میتوانند به تعادل میان باکتریهای “مفید” و “بد” بدن شما کمک کنند تا سلامت شما در همه حال حفظ شود.
برای آشنایی با عملکرد گوارش غذا و هضم بهتر روی گوارش غذا کلیک کنید.
آشنایی با انواع پروبیوتیکها
بسیاری از انواع باکتریها به عنوان پروبیوتیک طبقهبندی می شوند که هر کدام ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند، اما بیشتر آنها جزو دو گروه مهم هستند:
لاکتوباسیلوس: این پروبیوتیک رایجترین نوع پروبیوتیک است. لاکتوباسیلوس همان پروبیوتیکی است که در لبنیات، مثل انواع پنیر و ماست، و سایر غذاهای تخمیر شده پیدا خواهید کرد. این پروبیوتیک میتواند به درمان اسهال کمک کند. علاوه بر این افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند، میتوانند به کمک پروبیوتیکها قند موجود در شیر را هضم کنند.
بیفیدوباکتریوم: این پروبیوتیک در بعضی از محصولات لبنی، از جمله پنیر، یافت میشود. طبق تحقیقات انجام شده، این نوع پروبیوتیک به کاهش علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) و برخی مشکلات دیگر روده کمک میکند.
پروبیوتیکها بهترین راه حل برای درمان اسهال و مشکلات مربوط به روده هستند.
برای خرید پنیر و انواع محصولات لبنی میتوانید به بخش محصولات کالین سر بزنید و خرید خود را نهایی کنید. همچنین میتوانید محصولات کالین را از فروشگاهها و نمایندگیهای کالین خریداری کنید.
خواص پروبیوتیک چیست؟
پروبیوتیکها بر اعصابی تاثیر میگذارند که حرکت روده را کنترل میکنند و به این ترتیب به ارسال غذا از طریق روده کمک میکنند. محققان هنوز در تلاشند تا دریابند کدامیک از پروبیوتیکها برای کدام مشکلات مفیدتر هستند. تاثیر پروبیوتیک ها در درمان بیماری ها ثابت شده است. از مهمترین تاثیرات آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سندرم روده تحریکپذیر
- بیماری التهابی روده (IBD)
- اسهال عفونی (ناشی از ویروسها، باکتریها یا انگلها)
- اسهال ناشی از مصرف آنتی بیوتیکها
همچنین برخی تحقیقات نشان میدهند که پروبیوتیکها برای مشکلات سایر قسمتهای بدن هم مفید هستند. به عنوان مثال، برخی افراد می گویند که مصرف پروبیوتیک در موارد زیر به آنها کمک کرده است:
- شرایط پوستی، مانند اگزما
- حفظ سلامت مجاری ادرار و درمان عفونت واژن
- جلوگیری از آلرژی و سرماخوردگی
- بهداشت دهان و دندان
نحوه و زمان مصرف پروبیوتیکها
سازمان غذا و داروی آمریکا پروبیوتیکها را بهعنوان غذا در نظر میگیرد، نه دارو. توصیه میشود که پروبیوتیکها را از طریق مواد غذایی مانند ماست و پنیر برای بدن تامین کنید. اگر قصد مصرف پروبیوتیک به شکل مکمل را دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. به طور کلی تصور میشود که غذاها و مکملهای پروبیوتیک برای اکثر افراد بیخطر هستند؛ البته برخی از افراد مبتلا به مشکلات سیستم ایمنی یا سایر بیماریهای جدی سلامتی نباید آنها را مصرف کنند.
در برخی موارد، عوارض جانبی خفیف ممکن است شامل ناراحتی معده، اسهال، گاز و نفخ در چند روز اول پس از شروع مصرف آنها باشد. آنها همچنین ممکن است باعث واکنش های آلرژیک شوند. در این صورت مصرف آنها را قطع کنید و در صورت بروز مشکل با پزشک خود صحبت کنید.
همچنین برای آشنایی با هندوانه ابوجهل و فواید و عوارض آن روی هندوانه ابوجهل کلیک کنید.
دلایل نیاز زنان به پروبیوتیک ها
مصرف پروبیوتیک ها برای اکثر افراد مفید است، اما مصرف آن برای زنان اهمیت ویژه ای دارد.
زنان ۲ تا ۶ برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به سندرم روده تحریک پذیر هستند و بیماری التهابی روده با نرخ ۲:۱ در زنان در مقایسه با مردان تشخیص داده میشود. با در نظر گرفتن این موضوع، نگرانی در مورد سلامت روده در زنان بیشتر است و باید به باکتریهای مفید روده خود اهمیت دهند.
علاوه بر میکروبیوم روده که هم مردان هم زنان داریم، زنان یک میکروبیوم واژن نیز دارند که برای سالم ماندن و عملکرد صحیح به تعادل نیاز دارد. برخی از پروبیوتیکها به طور خاص برای حمایت از سلامت واژن و باروری و همچنین ایمنی عمومی و سلامت روده طراحی شده اند.
برای آشنایی با منابع پروبیوتیک طبیعی روی آن کلیک کنید.
سوالات رایج در مورد پروبیوتیکها
اگر هر روز پروبیوتیک مصرف کنید چه اتفاقی می افتد؟
مصرف بیش از حد پروبیوتیک ها در یک روز خطر جدی ندارد، امامی تواند باعث ناراحتی گوارشی و عوارض جانبی مانند اسهال، یبوست و نفخ شود.
بهترین زمان مصرف پروبیوتیک چه زمانی است؟
تحقیقات نشان میدهد که بهترین زمان برای مصرف پروبیوتیک اول صبح قبل از خوردن صبحانه یا شبها قبل از خواب است. پروبیوتیکها زمانی موثر هستند که با معده خالی مصرف شوند.
کدام مواد غذایی دارای پروبیوتیک هستند؟
رایج ترین مواد غذایی که به طور طبیعی حاوی پروبیوتیک هستند پنیر، ماست، کفیر و دیگر لبنیات.