در دنیای امروز، تحولات چشمگیری در روش زندگی و شیوههای اشتغال انسانها مشاهده میشود که تأثیرات عمیقی بر الگوی مصرف غذا نیز داشته است. با تغییر سریع در زندگی روزمره و افزایش نیازهای روزافزون، تمایل به مصرف غذاهایی که آمادهسازی آنها زمان کمتری را میطلبد، به عنوان یک ضرورت شناخته شده است. از این رو، فستفودها و غذاهای آماده به سرعت به عنوان گزینههای پرطرفدار جای خود را در بین انتخابهای روزانه مردم باز کردهاند. به ویژه، فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس، کالباس، بیکن و ژامبون به عنوان پیشنهادهای اصلی در دسترسی آسان و سریع به پروتئین و انرژی مورد توجه قرار گرفتهاند. این محصولات، به عنوان قدیمیترین و محبوبترین غذاهای آماده، جزء ترکیبات اساسی سبد غذایی مدرن انسانها بهشمار میروند. هر یک از این محصولات به تنهایی جایگاه ویژهای دارند، که انتخاب آنها به عوامل مختلفی نظیر نوع فرآوری، میزان فعالیتهای روزانه و سلیقه شخصی بستگی دارد. در این مقاله، قصد داریم به بررسی تفاوتها و ویژگیهای منحصر به فرد ژامبون، کالباس و بیکن بپردازیم. با ما همراه باشید.
پیش از شروع مطلب، به خاطر داشته باشید که اگر قصد چیدن میز مزه را دارید، علاوه بر کالباس، بیکن و ژامبون میتوانید از پنیرهای طبیعی و دیپهای پنیر کالین هم استفاده کنید. برای خرید پنیر کالین میتوانید از قسمت محصولات سایت کالین اقدام کنید یا از فروشگاهها و نمایندگیهای کالین خرید خود را نهایی کنید.
تاریخچه سوسیس و کالباس در ایران
اما پیشینه تولید سوسیس و کالباس به صورت صنعتی در ایران، از سال ۱۳۰۷ شمسی در شهر بندر انزلی آغاز شد. در آن زمان، یک شخص به نام افوناسو با یک دستگاه کوچک، اقدام به تولید این محصولات کرد. او به صورت دستی و با استفاده از این دستگاه کوچک، نیازهای اتباع خارجی که در آن منطقه اقامت داشتند را تأمین میکرد.
در مراحل بعدی، شخص دیگری به نام لیشینیسکی که تجربه تولید کالباس در شوروی را داشت، در سال ۱۳۰۹ کارگاه کوچکی را در بندر انزلی ایجاد کرد. او با تأسیس این کارگاه، توانست در زمان کوتاهی تا سال ۱۳۱۲، به تولید روزانه بین ۴۰ تا ۵۰ کیلوگرم کالباس دست یابد و محصولات خود را به بازار عرضه کند.
سپس، در سال ۱۳۱۲ شمسی، لیشینیسکی تصمیم به انتقال کارخانه خود از بندر انزلی به شهر تهران گرفت و با آقای آرزومان مارکاری اوادسیانس همکاری کرد. این مرحله انتقال و همکاری باعث گسترش تولید و بهبود کیفیت محصولات سوسیس و کالباس در ایران شد.
ژامبون، کالباس و بیکن و سوسیس چه تفاوتی با هم دارند؟
برای این که به تفاوت این سه محصول پروتئینی پی ببریم، بیایید با هم نگاهی به تعریف هر کدام از این سه محصول پروتئینی داشته باشیم:
۱. کالباس
کالباس نوعی سوسیس سنتی است که در کشورهای اروپای شرقی بیشتر رواج دارد و به صورت سنتی از گوشت گاو یا گوشت خوک تهیه میشود. اما امروز، کالباس با گوشت بوقلمون، مرغ، بره، گوساله و گوشت دیگر حیوانات در کشورهای دنیا تهیه میشود. در ایران، کالباس به همه گوشتهایی که شبیه به سوسیس حجیم تولید میشود و به صورت سرد مصرف میشود، کالباس گفته میشود.
کالباس در ایران از گوشتهای مختلف و با طعمهای متفاوت تولید میشود. درصد میزان گوشتی که در کالباس به کار میرود متفاوت است. علاوه بر این، برای طعمدار کردن بیشتر کالباس از سیر، هویج، خلال بادام، زیتون و پسته نیز به کار میرود.
۲. ژامبون
ژامبون (Jambon) کلمهای فرانسوی است و در این زبان به گوشت ران حیوانات مختلف گفته میشود. در فرانسه، ژامبون از گوشت ران خوک پرواری تهیه میشود و به صورت تازه یا دودی به فروش میرسد. اما در ایران، با توجه به عدم مصرف گوشت خوک، ژامبون به کالباسهایی با درصد گوشت بالاتر از ۷۰ درصد گفته میشود که این تعریف در واقع اشتباه رایج است.
۳. سوسیس
سوسیس نیز یک کلمه فرانسوی (Saucisse) است که بهتر است برای تعریف آن به تعریف فرانسویزبانها از سوسیس مراجعه کنیم:
“سوسیس یک فرآورده خوراکی است که عمدتاً از گوشت چرخ کرده تشکیل شده است و با مواد دیگری مانند ادویه و چاشنی مخلوط میشود و سپس در محفظهای از جنس روده حیوانات یا مواد مصنوعی به شکل لوله قرار میگیرد و انتهای آن بسته می شود. البته، سوسیسهای گیاهی بدون گوشت نیز وجود دارد که به عنوان مثال با پنیر یا سبزیجات تهیه میشوند. طول و ضخامت سوسیس میتواند در دستورالعملهای مختلف متفاوت باشد، زیرا فرهنگهای مختلف در سراسر جهان ممکن است بر اساس روشهای محلی خود و ذائقه مصرفکنندگان آن سوسیس درست کنند.”
منبع: ویکیپدیا
در ایران نیز سوسیس به محصولات پروتئینی گفته میشود که به شکل لولهای و با گوشت مرغ، بوقلمون و گوساله و در ترکیب با مواد دیگر تولید میشود.
مهمترین تفاوت سوسیس و کالباس، زمان پخت آنها است. با توجه به این که سوسیس سرد مصرف نمیشود، در مقایسه با کالباس، فرآیند پخت کوتاهتری دارد. کالباس در زمان فرآوری، حرارت بیشتری میبیند و آماده مصرف بدون سرخ کردن است.
نکته دیگر این است که سوسیس مواد نگهدارنده بیشتری نسبت به کالباس دارد.
بیشتر بخوانید: پنیر هات داگ
۴. بیکن
بیکن در اصل گوشت خوک پخته شده با نمک است که از برش های مختلف، معمولاً شکم یا قسمت های کمتر چرب کمر خوک تهیه میشود. بیکن بهعنوان یک غذای فرعی در وعده صبحانه یا ناهار و شام به همراه گوجه و دیگر طعمدهندهها یا به عنوان طعم دهنده روی میز مزه و یا داخل سالاد مصرف میشود.
از آن جایی که گوشت خوک در کشورهای اسلامی از جمله ایران حرام است، بیکن از گوشت مرغ، گوساله و بوقلمون تهیه میشود.
انواع بیکن
بیکنها با توجه به نوع برش و قسمتهایی از دام که برش خورده است، به انواع زیر تقسیم میشوند:
- ساید بیکن (Side Bacon) یا بیکن رگهدار (Streaky Bacon) گوشت قسمت شکم دام است که چربی بالایی دارد و لایههای چربی درازی به موازات پوست آن قرار دارد. این بیکن، رایجترین شکل بیکن در آمریکا است. پانچتا (Pancetta) نیز یک ساید بیک ایتالیایی، با دو طعم دودی یا “آکوا” (بدون دود)، و طعم قوی است.
- میدل بیکن (Middle bacon): گوشت بخش میانی دام است و از نظر قیمت، محتوای چربی و طعم، بین ساید بیکن و بک بیکن قرار میگیرد.
- بک بیکن (Back Bacon): بیکن پشتی یا بک بیکن که در ایالات متحده بیکن ایرلندی، راشرز یا بیکن کانادایی هم نامیده میشود، از قسمت دور وسط پشت خوک به دست میآید. بک بیکن، برش بسیار کم چربی است که در مقایسه با سایر برشها چربی بسیار کمتری دارد. این قسمت بیکن بافتی شبیه ژامبون دارد. بیشترین بیکن مصرف شده در بریتانیا از نوع بک بیکن است.
- کوتاژ بیکن (Cottage Bacon): گوشت شانه بدون استخوان و چربی است. این بیکن معمولاً بیضیشکل است. این بیکن را بعد از پختن، میتوان سرخ کرد و به قطعات گرد برید.
- جول بیکن (Jowl bacon): گوشت ژلهای فک یا چانه با چربی زیاد است.
سوالات متداول در مورد تفاوت ژامبون کالباس و بیکن
تفاوت ژامبون با کالباس و بیکن در شیوه تولید این فرآوردههای گوشتی است که در این مطلب به طور کامل در مورد آن صحبت کردیم.
مهمترین تفاوت ژامبون با کالباس در نوع گوشت و نحوه تولید است. ژامبون از گوشت ران حیوانات تولید میشود، در حالی که کالباس از مخلوط انواع گوشتها درست میشود.
مطلب خوبی بود ممنون
سپاس از نظر شما دوست عزیز