سندرم روده تحریک پذیر (irritable bowel syndrome) یا IBS یک اختلال شایع است که معده و روده (دستگاه گوارش) را تحت تأثیر قرار میدهد. علائم سندروم روده تحریکپذیر شامل گرفتگی، درد شکم، نفخ، اسهال یا یبوست یا هر دو است. IBS یک بیماری مزمن است که باید در طولانی مدت آن را مدیریت کنید. فقط تعداد کمی از افراد مبتلا به IBS علائم شدید دارند. برخی از افراد میتوانند علائم خود را با مدیریت رژیم غذایی، سبک زندگی و استرس کنترل کنند. علائم شدیدتر را میتوان با دارو و مشاوره درمان کرد. IBS تغییری در بافت روده ایجاد نمی کند یا خطر ابتلا به سرطان کولورکتال را افزایش نمیدهد. اگر دوست دارید که در مورد سندروم روده تحریک پذیر بیشتر بدانید، با ما همراه باشید.
سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
احتمالاً زمانی که اسم سندروم روده تحریک پذیر را میشنوید، میپرسید که بیماری ibs چیست؟ سندرم روده تحریک پذیر یا IBS یکی از اختلالات گوارشی است که علائم آن بر سیستم گوارش تأثیر میگذارد. افراد مبتلا به IBS دچار گاز بیش از حد معده، درد شکم و گرفتگی میشوند.
به بیان دیگر، سندروم روده تحریکپذیر یا IBS نوعی اختلال عملکردی دستگاه گوارش است. این شرایط فیزیکی که اختلالات تعامل روده و مغز نیز نامیده میشود، به دلیل مشکلاتی است که در نحوه عملکرد روده و مغز شما در کنار هم اتفاق میافتد.
این مشکلات باعث می شود دستگاه گوارش بسیار حساس شود. IBS همچنین نحوه انقباض عضلات روده را نیز تغییر میدهد. نتیجه آن درد شکم، اسهال و یبوست و احساس ناراحتی معده و روده است.
همچنین برای آشنایی با انواع صبحانه برای زخم معده، روی آن کلیک کنید.
انواع مختلف سندروم روده تحریک پذیر
محققان، انواع IBS را بر اساس نوع مشکلات حرکت روده دستهبندی میکنند. نوع سندرم روده تحریک پذیر میتواند بر درمان شما تأثیر بگذارد. برخی داروها فقط برای انواع خاصی از IBS مفید عمل میکنند.
معمولاً، افراد مبتلا به IBS در بعضی روزها حرکات رودهیشان طبیعی است و در روزهای دیگر حرکات غیرطبیعی دارند. نوع IBS به حرکات غیر طبیعی روده بستگی دارد:
- سندرم روده تحریک پذیر همراه با یبوست (IBS-C): بیشتر مدفوع در این وضعیت سفت و تودهای است.
- سندرم روده تحریک پذیر همراه با اسهال (IBS-D): بیشتر مدفوع شل و آبکی است.
- سندرم روده تحریک پذیر با مدفوع مختلط (IBS-M): در یک روز، هم مدفوع سفت و تودهای است و هم شل و آبکی.
سندروم روده تحریک پذیر چگونه بر بدن تأثیر میگذارد؟
در افراد مبتلا به IBS، عضله روده بزرگ بیشتر از افراد بدون این عارضه منقبض میشود. این انقباضات باعث گرفتگی و درد میشود. افراد مبتلا به IBS نیز تحمل درد کمتری دارند. تحقیقات همچنین نشان داده است که افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر ممکن است باکتریهای اضافی در دستگاه گوارش داشته باشند که باعث بروز بیشتر علائم میشود.
نام های دیگر سندروم روده تحریک پذیر چیست؟
IBS به نامهای دیگری هم شناخته میشود که عبارتند:
- روده تحریک پذیر؛
- روده بزرگ تحریک پذیر؛
- کولون اسپاستیک؛
- معده عصبی، زیرا علائم اغلب زمانی اتفاق میافتد که استرس عاطفی، تنش و اضطراب دارید.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر هستند؟
این عارضه اغلب در افرادی که در اواخر نوجوانی تا اوایل ۴۰ سالگی هستند، رخ میدهد. زنان میتوانند دو برابر بیشتر از مردان به بیماری ibs مبتلا شوند. سندروم روده تحریک پذیر ممکن است برای چندین عضو خانواده رخ دهد. در صورت داشتن موارد زیر ممکن است بیشتر در معرض خطر سندروم روده تحریک پذیر باشید:
- سابقه خانوادگی ابتلا به IBS؛
- استرس عاطفی، تنش یا اضطراب؛
- عدم تحمل غذایی و حساسیت؛
- سابقه سوء استفاده فیزیکی یا جنسی؛
- عفونت شدید دستگاه گوارش.
اگر مبتلا به IBS هستید، ممکن است متوجه شده باشید که برخی موارد باعث ایجاد علائم و افزایش شدت آن میشوند. محرک های رایج شامل برخی غذاها و داروها است. استرس عاطفی نیز میتواند محرک ibs باشد. برخی از محققان معتقدند که IBS پاسخ روده به استرسهای زندگی است.
همچنین بخوانید: بی اشتهایی عصبی آنورکسیا چیست
میزان شیوع سندروم روده تحریک پذیر
کارشناسان تخمین میزنند که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از جمعیت بزرگسال در آمریکا به سندروم روده تحریکپذیر مبتلا هستند. با این حال، تنها ۵ تا ۷ درصد متوجه وجود این بیماری میشوند. ibs شایع ترین بیماری است که متخصصان گوارش تشخیص میدهند.
علل و علائم سندروم روده تحریک پذیر
محققان دقیقاً نمیدانند چه چیزی باعث بروز سندروم روده تحریک پذیر میشود. اما فکر میکنند ترکیبی از بعضی عوامل میتواند منجر به IBS شود، از جمله:
- اختلال حرکت و بیحرکتی: مشکلات مربوط به نحوه انقباض عضلات دستگاه گوارش و حرکت غذا از طریق دستگاه گوارش.
- حساسیت دستگاه گوارش: بیش از حد حساس اعصاب دستگاه گوارش.
- اختلال عملکرد مغز و روده: ارتباط نادرست بین اعصاب مغز و روده.
اما علائم IBS چیست؟ از کجا بفهمیم سندروم روده تحریک پذیر داریم؟ علائم سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
- درد یا گرفتگی شکم، معمولاً در نیمه پایینی شکم.
- نفخ.
- مدفوع سختتر یا شلتر از حد معمول.
- اسهال، یبوست یا وضعیت متناوب بین این دو.
- نفخ معده.
- وجود ترشح در مدفوع.
زنان مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر ممکن است متوجه شوند که علائم این بیماری در طول قاعدگی بیشتر میشود. این علائم معمولاً بارها و بارها اتفاق میافتد و میتواند فرد را دچار استرس یا ناراحتی کند. اگر روش های مدیریت بیماری را یاد بگیرید، از نظر جسمی و ذهنی احساس بهتری خواهید داشت.
نحوه سندروم روده تحریک پذیر
اگر علائم گوارشی ناراحتکنندهای دارید، حتماً به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید. اولین قدم در تشخیص سندروم روده تحریک پذیر، تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی است. پزشک در مورد علائم زیر از شما سوال میپرسد:
- آیا در زمان اجابت مزاج درد دارید؟
- آیا متوجه تغییری در تعداد دفعات مدفوع شدهاید؟
- آیا تغییری در ظاهر مدفوع شما ایجاد شده است؟
- هر چند وقت یکبار علائم دارید؟
- علائم شما از چه زمانی شروع شد؟
- چه داروهایی مصرف میکنید؟
- آیا اخیراً بیمار بودهاید یا اتفاق استرسزایی در زندگی خود داشتهاید؟
با توجه به علائم شما، ممکن است برای تایید تشخیص به آزمایشهای دیگری نیاز داشته باشید. آزمایش خون، نمونه مدفوع و اشعه ایکس میتواند به رد سایر بیماریهایی که شبیه IBS هستند، کمک کند.
راههای درمان سندروم روده تحریکپذیر چیست؟
گزینههای درمان ibs معمولاً شامل تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی است. متخصص تغذیه میتواند به شما در داشتن یک رژیم غذایی متناسب با زندگی شما کمک کند. تغییرات رژیم غذایی که میتواند به بهبود علائم سندروم روده تحریک پذیر کمک کنند، عبارتند از:
- میزان فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید و میوه، سبزیجات، غلات و آجیل بیشتری بخورید.
- مکملهای دارای فیبر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
- مقدار زیادی آب بنوشید – هشت لیوان ۸ لیوان آب در روز میتواند به شما کمک کند.
- از مصرف کافئین (قهوه، شکلات، چای و نوشابه های گازدار) خودداری کنید.
همچنین میتوانید در فعالیتهای روزمره خود تغییراتی ایجاد کنید، از جمله این که:
- به طور منظم تمرین و ورزش کنید.
- سیگار نکشید و از مصرف دخانیات پرهیز کنید.
- تکنیک های تمدد اعصاب را امتحان کنید.
- وعدههای غذایی را به میزان کمتری میل کنید.
- غذاهایی که میخورید را یادداشت کنید تا بتوانید بفهمید کدام غذاها باعث تشدید علائم سندروم روده تحریک پذیر می شوند. اگر علائم سندروم روده تحریک پذیر بهبود پیدا نکرد، برای تسکین و مدیریت درد به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.
مواد غذایی مضر برای سندروم روده تحریک پذیر
محرکهای رایج سندروم روده تحریک پذیر عبارتند از:
- فلفل قرمز؛
- پیاز؛
- گندم؛
- شیر و سایر غذاهای حاوی لاکتوز، مانند ماست و بستنی؛
- مواد غذایی حاوی فروکتوز؛
- نوشیدنیهای گازدار؛
- نوشیدنیهای کافئیندار؛
- آدامسهای بدون قند.
نکته مهمی که باید در نظر بگیرید این است که لبنیات حاوی لاکتوز میتواند باعث تشدید سندروم روده تحریکپذیر شود. اما لبنیات با لاکتوز کم و بدون لاکتوز بیخطر است. بسیاری از پنیرهای طبیعی لاکتوز کمی دارند و اگر به میزان کم مصرف شود، مشکلی برای شما ایجاد نخواهد کرد. برای خرید پنیر طبیعی در انواع مختلف کلیک کنید.
شما میتوانید برای خرید پنیر و انواع پنیرهای طبیعی به قسمت فروشگاه لبنیات کالین مراجعه کنید. در حال حاضر خرید آنلاین محصولات کالین برای شهر تهران امکانپذیر است. همچنین میتوانید برای خرید پنیر و دیگر محصولات کالین به فروشگاهها و نمایندگی های کالین مراجعه کنید.
خطرات سندروم روده تحریک پذیر
IBS تهدید کننده زندگی نیست و خطری ندارد. ابتلا به سندروم روده تحریک پذیر میتواند چالشبرانگیز باشد زیرا باعث احساس ناراحتی فرد در طول روز میشود. اما راههای زیادی برای مدیریت زندگی با IBS وجود دارد. هیچ درمانی برای سندروم روده تحریک پذیر وجود ندارد. هدف از درمان، مدیریت علائم است.
و در پایان این که…
زندگی با سندرم روده تحریک پذیر یا IBS می تواند چالشبرانگیز باشد. علائم IBS، مانند درد معده، اسهال، گاز و نفخ اغلب در زندگی اختلال ایجاد میکند. اما IBS قابل کنترل است. اگرچه هیچ درمانی وجود ندارد، اما می توانید علائم را از طریق تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی بهبود ببخشید. اگر علائمی دارید که ادامهدار است و از بین نمیروند، با پزشک متخصص گوارش مشورت کنید.
برای آشنایی با رژیم غذایی خام گیاه خواری روی آن کلیک کنید.
سوالات متداول درباره سندروم روده تحریک پذیر
بسیاری از افراد مبتلا به IBS به دلیل مشکلاتی که در طول روز تجربه میکنند و وقت زیادی از روز آنها به مشکلات روده اختصاص پیدا میکند، اظهار ناراحتی میکنند و برخی به افسردگی دچار میشوند.
هیچ درمانی برای IBS وجود ندارد. هدف از درمان، مدیریت علائم است.
مدت زمان تشدید IBS برای افراد مختلف متفاوت است. علائم سندروم روده تحریک پذیر در اکثر افراد به مدت ۲ تا ۴ روز تشدید می شود و پس از آن علائم شما ممکن است شدت کمتری داشته باشد یا به طور کامل ناپدید شوند.
واقعا بیماری رنج آوری ،آرام وبی صدا ولی رنجش دمادم وقتی اوت میکنه