آیا هر بار که پیتزا یا همبرگر میل میکنید، متوجه میشوید که یک جوش جدید روی صورت یا بدنتان ظاهر شده؟ یا هر بار که غذای سرخ شده میخورید، صبح فردا با یک جوش از خواب بیدار میشوید؟ نگران نباشید! خیلی از افراد هستند که با این مشکل مواجهند و نسبت به بعضی غذاها حساسیت دارند و دچار جوش میشوند. برای این که پوست صاف و بدون جوش داشته باشید، تنها کافی است بدانید که خوردن چه چیزهایی باعث جوش صورت میشود و چه غذاهایی برای جوش صورت مضر است. ما در این مطلب به بررسی کامل غذاهایی میپردازیم که باعث آکنه میشوند. همراه ما باشید.
جوش چیست و چرا ایجاد میشود؟
جوش یا آکنه یک بیماری پوستی است که زمانی رخ میدهد که فولیکولهای مو با چربی و سلول های مرده پوست مسدود میشوند و باعث ایجاد جوشهای سر سفید، سر سیاه یا جوش میشوند. آکنه بیشتر در بین نوجوانان دیده می شود، اگرچه افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار میدهد.
مسدود شدن فولیکولها یا منافذ مو باعث ایجاد آکنه می شود. فولیکولهای مو، لولههای کوچکی هستند که یک تار از موهای شما را در خود نگه میدارند. چندین غده وجود دارند که در فولیکولهای مو تخلیه می شوند. وقتی مواد بیش از حد داخل فولیکول موهای شما باشد، گرفتگی ایجاد می شود. منافذ شما ممکن است با موارد زیر مسدود شود:
- سبوم: یک ماده روغنی است که یک سد محافظ برای پوست شما ایجاد میکند.
- باکتریها: تعداد کمی باکتری به طور طبیعی روی پوست شما زندگی میکنند. اگر تعداد باکتری روی پوست بیش از حد باشد، میتواند منافذ پوست شما را مسدود کند.
- سلول های مرده پوست: سلولهای مرده پوست معمولاً میریزند تا فضای بیشتری برای رشد سلولهای جدید ایجاد شود. وقتی پوست شما سلولهای مرده پوست را آزاد میکند، ممکن است این سلولها در فولیکولهای مو گیر کنند و آکنه ایجاد شود.
بعضی مطالعات نشان میدهد که مصرف بعضی غذاها نیز میتواند باعث بروز جوش صورت شود.
خوردن چه چیزهایی باعث جوش صورت میشود؟
نکتهای که باید قبل از هر چیز در نظر داشته باشید این است که غذا به طور مستقیم باعث به وجود آمدن آکنه نمیشود. فقط در صورتی که پوست مستعد آکنه و بیش از حد چرب باشد، یا سلامت رودهیتان ضعیف باشد و روال پاکسازی مناسبی نداشته باشید، غذاهای زیر میتوانند باعث واکنش حساسیتی شوند.
۱. شکر
قندهایی که به عنوان شکر سفید تصفیه شده در خانه و به اشکال دیگر مانند نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی، عسل و غیره مصرف میکنیم، سرشار از کربوهیدراتهای تصفیهشده هستند. این کربوهیدراتها بهسرعت در جریان خون جذب میشوند و سطح قند را بالا میبرند. افزایش سطح انسولین همچنین قند اضافی را به داخل سلول های شما هدایت میکند که این امر به نوبه خود باعث ایجاد آکنه میشود.
۲. محصولات لبنی کم چرب
تاثیر لبنیات در بروز جوش و آکنه صورت چگونه است؟ رابطه مصرف لبنیات و جوش چیست؟ اگر شما هم این سوال برایتان پیش آمده باید بگوییم که همه انواع لبنیات باعث بروز جوش نمیشوند!
مطالعهای که روی نوجوانان انجام شده نشان میدهد که مصرف شیر کمچرب و بدون چربی منجر به افزایش آکنه میشود. اما رابطه بین محصولات لبنی و آکنه هنوز به طور قطعی مشخص نیست. اگر بعد از مصرف شیر یا محصولات لبنی متوجه آکنه شدید، بهتر است از مصرف لبنیات خودداری کنید.
۳. انواع فست فود
نوجوانانی که بیش از حد فست فود مانند همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده مصرف میکنند، دچار جوش صورت میشوند. اما هنوز هیچ تحقیق علمی به صورت دقیق ارتباط بین فست فود و مواد تشکیلدهنده آن که باعث ایجاد آکنه میشوند را ثابت نکرده است.
۴. شکلات
در مطالعهای که روی تعدادی از مردان انجام شد، مشخص شد آن دسته از مردانی که از کاکائو ۱۰۰٪ بدون شکر استفاده کردهاند، آکنه زیادی روی صورتشان مشاهده شده است. این مطالعه نتیجه میگیرد که خوردن شکلات باعث میشود سیستم ایمنی به شدت به باکتریهای ایجاد کننده آکنه واکنش نشان دهد.
۵. غذاهای چرب
غذاهای سرخ شده یا غذاهای چرب مانند بیکن و برگر باعث افزایش ترشح غدد چربی پوست و در نتیجه افزایش میزان جوشهای صورت میشود.
بیشتر بخوانید: تفاوت ژامبون کالباس و بیکن
غلات تصفیه شده
غلات تصفیه شده یا آرد سفید تصفیه شده معمولاً در نان، پاستا، غلات و دانه برنج یافت میشوند. این غلات شاخص گلیسمی بالایی دارند و سطح قند خون را به شدت بالا میبرند. انسولین هورمونهای آندروژن را فعالتر میکند و منجر به رشد سریعتر سلولها و تولید سبوم میشود که این امر در نهایت باعث افزایش احتمال بروز جوش صورت میشود.
۶. غذاهای دارای چربی امگا ۶
مواد غذایی که چربی امگا ۶ زیادی دارند، مانند ذرت و روغن سویا، باعث افزایش خطر بروز آکنه میشوند. اگر پوست مستعد به آکنه دارید، مصرف این غذاها را به حداقل برسانید.
۷. گوشت بدون چربی و پروتئین حیوانی
بعضی از افراد روی صورتشان جوشهایی میزند که نسبتاً بزرگ و به رنگ قرمز تیره یا قهوهای هستند. این نوع جوشها علاوه بر گونه در امتداد خط فک و گردن نیز ظاهر میشوند. این جوشها به دلیل مصرف بیش از حد گوشتهایی مانند گوشت مرغ و گوشت گوسفند است. گوشت قرمز میتواند باعث ایجاد این جوشها شود، اگرچه هنوز به صورت قطعی ارتباط مصرف گوشت بدون چربی و پروتئین حیوانی با جوش شناخته نشده است.
نکته مهم این است که باید دقت کنید پوست شما به کدام مواد غذایی واکنش نشان میدهد. اگر بلافاصله بعد از مصرف هر کدام از غذاهایی که در بالا گفتیم متوجه جوش صورت شدید، از مصرف آنها اجتناب کنید.
چه غذاهایی به جلوگیری از بروز آکنه کمک می کند؟
همانطور که برای جلوگیری از بروز آکنه باید از خوردن بعضی از غذاها پرهیز کرد، غذاهایی نیز وجود دارد که میتوانید برای اطمینان از داشتن پوستی شفاف مصرف کنید! غذاهایی با شاخص گلیسمی پایینتر و غذاهای سالم و مفید میتوانند جوش صورت را به حداقل برسانند. برخی از این غذاها عبارتند از:
۱. کربوهیدراتهای پیچیده
این نوع کربوهیدراتها در غلات کامل – کینوآ، نان گندم کامل و برنج قهوهای، میوهها و سبزیجات (نه به شکل آب میوه)، فلفل قرمز و زرد، هویج، سیبزمینی شیرین، گوجه فرنگی، اسفناج و زردآلو و حبوبات مانند دالعدس، لوبیا و نخود یافت میشوند.
۲. ویتامینهای A، D، E
یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است افرادی که کمبود ویتامین A و E دارند، احتمال بروز جوش صورت در آنها بیشتر است. ماهی تن، جگر، خامه، پنیر فتا، کره، تخم مرغ، ماهی خال مخالی و بسیاری دیگر از مواد غذایی سرشار از ویتامین A هستند. آجیلها و مغزهایی مانند بادام و بادام زمینی و همچنین سبزیجاتی مانند کلم بروکلی سرشار از ویتامین E هستند. مکمل های ویتامین A و D نباید بدون نظر پزشک مصرف شوند.
۳. پروبیوتیکها
پروبیوتیکها بهترین درمان برای بیش از نیمی از مشکلات پوستی ما هستند. سلامت روده به کاهش التهابهای پوستی کمک میکند و در نتیجه احتمال بروز جوش روی صورت را کاهش میدهد. مکملهای پروبیوتیک میتوانند به کاهش جوش صورت کمک کنند. پنیر، ماست، دوغ، کفیر و … غذاهای غنی از پروبیوتیک هستند.
اگر دوست دارید که با خوردن پنیر پوستی سالم داشته باشید، همین حالا میتوانید خرید پنیر از کالین را امتحان کنید. شما میتوانید برای خرید پنیر طبیعی و انواع دیگر پنیرها از قسمت محصولات وبسایت کالین اقدام کنید و درب منزل تحویل بگیرید (ویژه تهران). همچنین میتوانید برای خرید محصولات کالین در تمامی شهرها به فروشگاهها و نمایندگیهای کالین مراجعه کنید.
۴. زردچوبه
زردچوبه حاوی کورکومین، یک آنتی اکسیدان قوی است که برای کاهش التهاب شناخته شده است. کورکومین میتواند سطح قند خون را تنظیم و از بروز باکتریهای مولد آکنه جلوگیری کند. میتوان آن را به عنوان یک مکمل خوراکی به توصیه پزشک مصرف کرد یا حتی به صورت موضعی روی پوست استفاده کرد تا جوش از بین برود.
۵. روی
نخود، لوبیا، دانههایی مانند تخمه کدو و تخمه آفتابگردان، گوشت و صدف منابع خوبی از روی هستند. افرادی که میزان روی بدن آنها کم است، ممکن است بیشتر در معرض جوش پوستی قرار بگیرند.
چند نکته در مورد جوش صورت
- آکنه تقریباً ۱۰ درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار می دهد.
- کسانی که غذاهای حاوی قند میخورند، ۳۰ درصد بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به جوش هستند.
- خوردن مداوم کیک و شیرینی شانس جوش صورت را تا ۲۰ درصد افزایش میدهد.
- خوردن فقط ۲۵ گرم شکلات تلخ ۹۹ درصد، میتواند خطر ابتلا به آکنه را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
- دختران و زنان ممکن است به دلیل نوسانات سطح هورمونی ۲ تا ۷ روز قبل از پریود، دچار جوش صورت شوند.
سوالات متداول در مورد جوش صورت
شکر و کربوهیدرات یکی از عوامل مهم بروز آکنه هستند. اگر رژیم غذایی شما شامل غذاها و نوشیدنیهایی مانند نوشابه، نان سفید، برنج سفید و کیک است، احتمال بروز جوش صورت بیشتر است. قند و کربوهیدرات موجود در این غذاها خیلی سریع وارد خون شما میشود و خطر جوش صورت را افزایش میدهد.
هیچ مدرکی وجود ندارد که ماست یا پنیر باعث بروز جوش شوند. هیچ مطالعه علمی وجود ندارد که نشان دهد محصولات تهیه شده از شیر، مانند ماست یا پنیر، منجر به بروز جوش شود.
از آنجایی که غذاهای چرب حاوی مقدار زیادی روغن هستند و می توانند التهاب پوستی را افزایش دهند، بسیاری تصور میکنند که خوردن این غذاها میتواند باعث بروز آکنه شود. هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط مستقیم روغن موجود در غذاهای چرب با ایجاد جوش صورت وجود ندارد.
چقد بدشانسم که جزء اون ۱۰ درصد هستم):